Πώς τα σωσίβια σώζουν ζωές;
Παρέχουν πλευστότητα:
- αν απροσδόκητα βρεθούμε στο νερό.
- αν πηδήξουμε στην θάλασσα για να σώσουμε κάποιον που χρειάζεται βοήθεια.
- αν βρεθούμε στην θάλασσα λόγω ατυχήματος, αν είμαστε τραυματισμένοι ή κρυώνουμε και από την κούραση δεν θα μπορούμε να κολυμπήσουμε.
- άν είμαστε αδύναμοι.
Τι πρέπει λοιπόν να γνωρίζετε για τα σωσίβια;
Το καλύτερο σωσίβιο είναι αυτό που φοράμε.
Το σωσίβιο σχεδιάστηκε για να σώσει την ζωή μας, αλλά αυτό θα συμβεί μόνον όταν το φοράμε.
Τα σωσίβια έχουν σχεδιαστεί για να κρατούν το κεφάλι μας έξω από το νερό και να μας βοηθούν να παραμείνουμε σε θέση ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε να αναπνέουμε. Ορισμένα σωσίβια δεν είναι σχεδιασμένα για αδύναμους ή μη κολυμβητές και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να διαβάζουμε προσεκτικά την ετικέτα του σωσιβίου που θα φορέσουμε κατά την διάρκεια του ταξιδιού. Σε ένα σκάφος τα σωσίβια που υπάρχουν για το πλήρωμα ή τους επιβάτες θα πρέπει να είναι εγκεκριμένα από το Λιμενικό Σώμα και να φέρουν τις ανάλογες εγκρίσεις, ανά τύπο σκάφους ή θαλάσσιού αθλήματος.
Τα σωσίβια των ενηλίκων ΔΕΝ κάνουν για τα παιδιά.
Τα παιδιά χρειάζονται ξεχωριστά και δικά τους σε μέγεθος και τύπο σωσίβια.
Τα ξεθωριασμένα ή κατεστραμμένα σωσίβια δεν θα λειτουργήσουν την στιγμή που θα τα χρειαστούμε και πρέπει να τα έχουμε αντικαταστήσει με καινούργια.
Μέσα σε ένα σκάφος πρέπει να υπάρχουν τόσα σωσίβια όσα προβλέπει η άδεια του από το Λιμεναρχείο, καθώς και ένας αριθμός παιδικών σωσιβίων.
Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται σωσίβια που παρέχουν πλευστότητα από 50 έως 100 Newton (*), ώστε να μπορούν να διατηρήσουν το κεφάλι του ατόμου που το φοράει έξω από το νερό.
Τα σωσίβια πρέπει να συντηρούνται σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή τους.
Τα βοηθήματα πλεύσης (αυτόματα σωσίβια) πρέπει να εξετάζονται δύο φόρες τον χρόνο για την ποιότητα του φιαλιδίου πλήρωσης αέρα, όταν έρθουν σε επαφή με το νερό.
Ζητάμε να μας δείξουν, αν δε γνωρίζουμε, πώς φοριέται ένα σωσίβιο ή ένα βοήθημα πλεύσης. Αν δεν φορεθεί σωστά, πολύ πιθανόν να οδηγήσει σε πνιγμό.
Τα σωσίβια πρέπει να:
Έχουν κατάλληλο μέγεθος ώστε να εφαρμόζουν σωστά.
Είναι σε άριστη κατάσταση.
Έχουν τις απαιτούμενες εγκρίσεις από το Λιμενικό Σώμα.
Είναι τα κατάλληλα για την δραστηριότητα που θα επιλέξουμε να κάνουμε στην θάλασσα (ιστιοπλοΐα, θαλάσσιο σκι, βόλτα με σκάφος, καγιάκ, σανίδα sup κ.α.).
Εφαρμόζουν σωστά στο σώμα αφού ρυθμιστούν ανάλογα.
Έχουν περάσει τους σωστούς ελέγχους, αν είναι βοηθήματα πλεύσης ειδικά δε με τις αυτόματες φιάλες πλήρωσης αέρα.
Που βρίσκεται το σωσίβιο?
Σε εξωτερικά σημεία πάνω στο σκάφος, όπως τα ρέλια. Τα σωσίβια συνοδεύονται με ειδικό σχοινί και στύλο με σημαία, ώστε να μπορούμε να τα πετάξουμε στην θάλασσα άμεσα για περιπτώσεις διάσωσης ανθρώπου που έπεσε στην θάλασσα με ή χωρίς σωσίβιο.
Σε ειδικές θήκες πάνω στο σκάφος, εύκολα προσβάσιμες από όλους.
Εάν είμααστε συνοδοί παιδιού κάτω των 13 ετών φροντίζουμε να βρούμε το ειδικό παιδικό σωσίβιο και να το προσαρμόσουμε σωστά στο σώμα του, εξηγώντας του ταυτόχρονα ότι δεν πρέπει να το βγάλει καθ΄ όλη την διάρκεια του ταξιδιού.
Φοράμε σωσίβιο ΠΡΙΝ ξεκινήσουμε να κάνουμε οποιοδήποτε θαλάσσιο αγώνισμα.
Ζητάμε από τον καπετάνιο του σκάφους ΑΜΕΣΩΣ σωσίβιο και το προσαρμόζουμε στον σωματότυπo μας.
Πώς επιλέγω σωσίβιο;
Επιλέγουμε σωσίβιο σύμφωνα με τον σωματότυπό μας και συγκεκριμένα με την διάσταση του στήθους μας. Σκοπός είναι το σωσίβιο να εφαρμόζει σωστά στο σώμα μας, έτσι ώστε όταν πέσουμε στην θάλασσα να μας κρατήσει στην επιφάνεια, μέχρι να έρθει η βοήθεια.