ΣΩΣΙΒΙΑ

Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία όταν δεν φοράτε σωσίβιο πάνω στο σκάφος!

Είναι πολύ όμορφο και δελεαστικό να απολαμβάνουμε τον ήλιο και την θάλασσα κάνοντας βόλτα με ένα μικρό ή μεγάλο σκάφος. Συνήθως οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην χώρα μας, κυρίως το καλοκαίρι, όπως οι ζεστές ακτίνες του ήλιου και το ελαφρύ θαλασσινό αεράκι, μας κάνουν να νιώθουμε ευτυχισμένοι και ελεύθεροι, αλλά δυστυχώς χωρίς να μας περνά από το μυαλό ότι ο κίνδυνος παραμονεύει συνεχώς.

Το ότι είμαστε χαλαροί και ανέμελοι πάνω στο σκάφος σε ιδανικές καιρικές συνθήκες, δεν σημαίνει ότι οι συνθήκες αυτές δεν μπορούν αστραπιαία να αλλάξουν ώστε να προκληθεί ατύχημα ή πνιγμός. 

Για τον λόγο αυτό εμείς λέμε, ΦΟΡΑΜΕ ΠΑΝΤΑ ΣΩΣΙΒΙΟ και απολαμβάνουμε κάθε στιγμή πάνω στο σκάφος. Δυστυχώς σύμφωνα με τις στατιστικές, περισσότεροι πνιγμοί συμβαίνουν αναπάντεχα και κυρίως τις ωραίες μέρες που κανείς δεν φοράει σωσίβιο.

Τι είναι σωσίβιο;

Ένα ρούχο ή εξάρτημα που βρίσκεται πάνω στα σκάφη για την ασφάλεια των επιβαινόντων. Το σωσίβιο είναι σχεδιασμένο ώστε να προσφέρει την απαιτούμενη άνωση όταν το φοράμε και όταν βρισκόμαστε στην θάλασσα ώστε να μας βοηθήσει να επιπλεύσουμε μέχρι να φτάσουμε στο σημείο που βρίσκεται η βοήθεια.

Σωσίβιο ή βοήθημα πλεύσης είναι ένα «μπουφάν» εμπλουτισμένο με ειδικό αφρώδες υλικό που παρέχει πλευστότητα-άνωση όταν κάνουμε θαλάσσια αθλήματα ή όταν απαιτείται υποστήριξη της αναπνοής για μικρό χρονικό διάστημα.

Στην αγορά υπάρχει τεράστια ποικιλία σωσιβίων ανάλογα με τον τρόπο που απολαμβάνουμε την θάλασσα. Τα σωσίβια είναι σχεδιασμένα για να μας κάνουν να νιώθουμε ασφαλείς και να βιώνουμε εντονότερα και με απόλυτη ασφάλεια όλες τις χαρές και τα συναισθήματα που προσφέρουν τα θαλάσσια σπορ.

Φωτογραφία απο RNLI

Πώς τα σωσίβια σώζουν ζωές;

Παρέχουν πλευστότητα:

  • αν απροσδόκητα βρεθούμε στο νερό.
  • αν πηδήξουμε στην θάλασσα για να σώσουμε κάποιον που χρειάζεται βοήθεια.
  • αν βρεθούμε στην θάλασσα λόγω ατυχήματος, αν είμαστε τραυματισμένοι ή κρυώνουμε και από την κούραση δεν θα μπορούμε να κολυμπήσουμε.
  • άν είμαστε αδύναμοι.

Τι πρέπει λοιπόν να γνωρίζετε για τα σωσίβια;

Το καλύτερο σωσίβιο είναι αυτό που φοράμε.

Το σωσίβιο σχεδιάστηκε για να σώσει την ζωή μας, αλλά αυτό θα συμβεί μόνον όταν το φοράμε.

Τα σωσίβια έχουν σχεδιαστεί για να κρατούν το κεφάλι μας έξω από το νερό και να μας βοηθούν να παραμείνουμε σε θέση ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε να αναπνέουμε. Ορισμένα σωσίβια δεν είναι σχεδιασμένα για αδύναμους ή μη κολυμβητές και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να διαβάζουμε προσεκτικά την ετικέτα του σωσιβίου που θα φορέσουμε κατά την διάρκεια του ταξιδιού. Σε ένα σκάφος τα σωσίβια που υπάρχουν για το πλήρωμα ή τους επιβάτες θα πρέπει να είναι εγκεκριμένα από το Λιμενικό Σώμα και να φέρουν τις ανάλογες εγκρίσεις, ανά τύπο σκάφους ή θαλάσσιού αθλήματος.

Τα σωσίβια των ενηλίκων ΔΕΝ κάνουν για τα παιδιά.

Τα παιδιά χρειάζονται ξεχωριστά και δικά τους σε μέγεθος και τύπο σωσίβια.

Τα ξεθωριασμένα ή κατεστραμμένα σωσίβια δεν θα λειτουργήσουν την στιγμή που θα τα χρειαστούμε και πρέπει να τα έχουμε αντικαταστήσει με καινούργια.

Μέσα σε ένα σκάφος πρέπει να υπάρχουν τόσα σωσίβια όσα προβλέπει η άδεια του από το Λιμεναρχείο, καθώς και ένας αριθμός παιδικών σωσιβίων.

Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται σωσίβια που παρέχουν πλευστότητα από 50 έως 100 Newton (*), ώστε να μπορούν να διατηρήσουν το κεφάλι του ατόμου που το φοράει έξω από το νερό.

Τα σωσίβια πρέπει να συντηρούνται σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή τους.

Τα βοηθήματα πλεύσης (αυτόματα σωσίβια) πρέπει να εξετάζονται δύο φόρες τον χρόνο για την ποιότητα του φιαλιδίου πλήρωσης αέρα, όταν έρθουν σε επαφή με το νερό.

Ζητάμε να μας δείξουν, αν δε γνωρίζουμε, πώς φοριέται ένα σωσίβιο ή ένα βοήθημα πλεύσης. Αν δεν φορεθεί σωστά, πολύ πιθανόν να οδηγήσει σε πνιγμό.

Τα σωσίβια πρέπει να:

Έχουν κατάλληλο μέγεθος ώστε να εφαρμόζουν σωστά.

Είναι σε άριστη κατάσταση.

Έχουν τις απαιτούμενες εγκρίσεις από το Λιμενικό Σώμα.

Είναι τα κατάλληλα για την δραστηριότητα που θα επιλέξουμε να κάνουμε στην θάλασσα (ιστιοπλοΐα, θαλάσσιο σκι, βόλτα με σκάφος, καγιάκ, σανίδα sup κ.α.).

Εφαρμόζουν σωστά στο σώμα αφού ρυθμιστούν ανάλογα.

Έχουν περάσει τους σωστούς ελέγχους, αν είναι βοηθήματα πλεύσης ειδικά δε με τις αυτόματες φιάλες πλήρωσης αέρα.

Που βρίσκεται το σωσίβιο?

Σε εξωτερικά σημεία πάνω στο σκάφος, όπως τα ρέλια. Τα σωσίβια συνοδεύονται με ειδικό σχοινί και στύλο με σημαία, ώστε να μπορούμε να τα πετάξουμε στην θάλασσα άμεσα για περιπτώσεις διάσωσης ανθρώπου που έπεσε στην θάλασσα με ή χωρίς σωσίβιο.

Σε ειδικές θήκες πάνω στο σκάφος, εύκολα προσβάσιμες από όλους.

Εάν είμααστε συνοδοί παιδιού κάτω των 13 ετών φροντίζουμε να βρούμε το ειδικό παιδικό σωσίβιο και να το προσαρμόσουμε σωστά στο σώμα του, εξηγώντας του ταυτόχρονα ότι δεν πρέπει να το βγάλει καθ΄ όλη την διάρκεια του ταξιδιού.

Φοράμε σωσίβιο ΠΡΙΝ ξεκινήσουμε να κάνουμε οποιοδήποτε θαλάσσιο αγώνισμα.

Ζητάμε από τον καπετάνιο του σκάφους ΑΜΕΣΩΣ σωσίβιο και το προσαρμόζουμε στον σωματότυπo μας.

Πώς επιλέγω σωσίβιο;

Επιλέγουμε σωσίβιο σύμφωνα με τον σωματότυπό μας και συγκεκριμένα με την διάσταση του στήθους μας. Σκοπός είναι το σωσίβιο να εφαρμόζει σωστά στο σώμα μας, έτσι ώστε όταν πέσουμε στην θάλασσα να μας κρατήσει στην επιφάνεια, μέχρι να έρθει η βοήθεια.

Εσωτερικό σωσιβίου με πληροφορίες προς επιλογή αγοράς, όπως μέγεθος, άνοιγμα στήθους, βάρος ατόμου & δύναμη άνωσης, έως 50 Ν.

Όταν κάνουμε θαλάσσια αθλήματα ή χρησιμοποιούμε το δικό μας σκάφος για αναψυχή θα πρέπει να έχουμε επιλέξει το σωσίβιό μας, να το έχουμε ρυθμίσει σωστά και να το φοράμε ή να το έχουμε δίπλα μας για άμεση χρήση. Ως ιδιοκτήτης σκάφους, γνωρίζουμε ότι τα σωσίβια θα πρέπει να είναι αποθηκευμένα σε εύκολα προσβάσιμο χώρο, σωστά τοποθετημένα μέσα σε αεροστεγείς πλαστικές σακούλες, ελεγμένα ότι βρίσκονται σε άριστη κατάσταση ως προς το υλικό που παρέχει άνωση, ενώ θα πρέπει να έχουμε ελέγξει τα βοηθήματα πλεύσης ώστε να είναι γεμάτα και όχι σκουριασμένα, για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα, αν χρειαστεί.

Τύποι και είδη σωσιβίων:

Σωσίβια με ενσωματωμένα υλικά επίπλευσης.

Σωσίβια (Βοηθήματα πλεύσης) με αυτόματες φουσκωτές αμπούλες αέρα

Υβριδικά σωσίβια που ενσωματώνουν υλικά επίπλευσης και μπουφάν προστασίας

Σωσίβια ειδικού σκοπού

Σωστική Συσκευή «Ανθρωπος στην Θάλασσα»
Άνωση 10 Kg με σωστικό σχοινί 40μ

Παραδείγματα Χρήσης Σωσιβίων

Άθλημα: Ιστιοπλοΐα Τριγώνου – Σκάφος τύπου Optimist. (Φωτογραφία: Νίκος Ζάγκας)

57th Aegean Rally 2020 ©Nikos Alevromytis

Άθλημα: Ιστιοπλοΐα Ανοικτής Θαλάσσης (Φωτογραφία: 47o Ράλλυ Αιγαίου/ΠΟΙΑΘ/Νίκος Αλευρομύτης)

Άθλημα: Όρθιας κωπηλασίας (SUP)

image

Άθλημα: Jet Ski (Φωτογραφία: Βασίλης Σαρημπαλίδης)

62194948_3258853707473843_3944665863507935232_n

Άθλημα: Kite. Το σωσίβιο είναι κάτω από το μπλε μπλουζάκι με το νούμερο της.
Στην φωτογραφία η Ιταλίδα, Σοφία Τομασσόνι, Χρυσή Ολυμπιονίκης Νέων του 2018

wakeboard

Άθλημα : Wake board – Θαλάσσιο Σκί

123954680_205350980962066_9053241030171595485_o

Άθλημα: Ιστιοπλοΐα Ανοικτής Θαλάσσης
Σωστική Συσκευή «Ανθρωπος στην Θάλασσα» στα ρέλια, ετοιμη προς χρήση.

TYPE IΣωσίβια Ζακέτα
TYPE IIΣωσίβια SOLAS**
TYPE IIIΒοηθήματα πλεύσης
TYPE IVΦουσκωτά Σωσίβια
TYPE VΦουσκωτά SOLAS**
Newton ∕ ΆνωσηΤύποςEN−ISOΧρήση
275Σωσίβιο12402-2Ανοικτή Θάλασσα, με ακραίες συνθήκες βαρύς και ειδικός προστατευτικός εξοπλισμός.
150Σωσίβιο12402-3Ανοικτή Θάλασσα & με ρούχα κακοκαιρίας
100Σωσίβιο12402-4Προφυλαγμένα νερά και ελαφριά ρούχα
50Βοήθημα Πλευστότητας12402-5Κολυμβητές, σε προφυλαγμένα νερά με διαθέσιμη βοήθεια , περιορισμένη προστασία από πνιγμό. – Όχι σωσίβιο
12402-6Συσκευή ειδικού σκοπού

Όλα τα ανωτέρω κείμενα είναι συμβουλευτικά και δεν αποτελούν εργαλείο επιλογής σωσιβίου. Η σωστή επιλογή και η αγορά σωσίβιου, ανάλογα με την χρήση που θέλετε να κάνετε, πρέπει να γίνει σε συνεργασία με εξιδεικευμένο προσωπικό καταστήματος πώλησης ναυτιλιακού εξοπλισμού. Επίσης όταν αγοράζετε σωσίβιο πρέπει να ζητάτε να δείτε τις απαιτούμενες διεθνείς πιστοποιήσεις ώστε να είστε σίγουροι ότι αυτό που αγοράζετε είναι αυτό που θα σώσει την ζωή σας αλλά και την ζωή τον φίλων ή επιβατών του σκάφους σας

* Η άνωση/πλευστότητα μετριέται σε Newton, όπου 1 Newton είναι η δύναμη που ασκεί η βαρύτητα της γης σε σώμα μάζας περίπου 102 γραμμαρίων (όσο ζυγίζει περίπου ένα μήλο).

**Διεθνής Σύμβαση SOLAS (Safety of Life at Sea)

Κατεβάστε το λογότυπο σε ό,τι μορφή θέλετε και μοιράστε το στα Social Media .
Βοηθήστε μας να διαδώσουμε το μήνυμα  ΦΟΡΕΣΕ ΤΟ!

HELMEPA_Wear-It_Poster_35x50_highres_2

Κατεβάστε την αφίσα σε ό,τι μορφή θέλετε, τυπώστε την ή μοιράστε την στα Social Media .
Βοηθήστε μας να διαδώσουμε το μήνυμα  ΦΟΡΕΣΕ ΤΟ!